Voeding en Kanker

In een speciale editie van de Moermanvereniging van december 2014 staat een kopje op de voorpagina: Moermans therapie nu bewezen super-dieet.
Cornelis Moerman (1893-1988) is een Nederlandse arts die het belang van voeding en leefstijl op onze gezondheid heel goed inschatte en ook praktisch wist te bewijzen. Een eeuw geleden riep Moerman al dat gezonde voeding, biologische producten en beweging zo goed zijn voor gezonde en zieke mensen. Voor gezonde mensen als preventie. Jammer genoeg heeft de wetenschap zich nooit zo bezig gehouden met kankerpreventie, vooral juist bij behandeling. In 2011 werden 100.000 nieuwe kankergevallen geregistreerd in Nederland.
Het dieet dat hij samenstelde blijkt nu (wetenschappelijk bewezen) een super-dieet te zijn. Volwaardige voeding, zo min mogelijk bewerkt, bevat alles wat nodig is om de ideale omgeving te scheppen voor onze cellen. Voor het lichaam belastende ingrediënten komen in dit dieet niet voor.
De pijlers van dit dieet bieden samen de ingrediënten om het lichaam zo gezond mogelijk te houden en te maken. De versgeperste sappen van groente en fruit spreken voor zich. Vol vitaminen, mineralen, enzymen, fyto-nutriënten en stoffen die we nog niet kennen maar die mogelijk van levensbelang zijn. De eidooier, die behalve vitaminen, mineralen en spoorelementen ook de juiste vetzuren bevat. De karnemelk met bacteriën om een goede darmflora te bewerkstelligen. De darmen zijn de zetel van ons immuunsysteem.
Toen ik zelf kanker ontwikkelde ben ik direct met de Moermantherapie begonnen. Voor het eerst een sapcentrifuge aangeschaft. Het kostte wat tijd, maar ik leerde anders, gezonder, te gaan eten. En ik kreeg steeds meer energie. Mijn immuunsysteem kwam weer op krachten. Het dieet zorgt ervoor dat kanker minder kans krijgt om uit te breken.
Ik vond de zilvervliesrijst niet lekker, dus dat schafte ik af. En, omdat ik niets meer zomaar aanneem, heb ik zelf dit dieet aangepast zodat ik het lekker ging vinden. Nu is het Moerman dieet makkelijker te handhaven.
De MMV heeft een handleiding opgesteld die twee versies kent: een voor kankerpatiënten en een wat minder vergaande variant voor mensen die hun gezondheid zo goed mogelijk willen bewaken Die heet ‘De natuurrijke keuken’.
EN VOORAL: suikers tot het minimum beperken. (Website: www.mmv.nl.)
De voedingswijzer kost 3 euro en is aan te vragen bij het Centraal Bureau: cb@mmv.nl of tel. 0172-497944. Op werkdagen tussen 09:00 en 13:00 uur.

 
       
 

Vitaliteit en Kanker - Jantsje Dekker - Westhaven 54 - 2801 PM Gouda - Tel.: 0182-584053 - e-mail