Emoties en kanker

HET IS VAN LEVENSBELANG: DENK JE STERK!
Je geest heeft grote invloed op je genezing. Cornelis Moerman zei: ’Het lichaam vertaalt wat de geest ervaart’.
 
Een voorbeeld? Wat vind je van de MS-, reuma- en kankerpatiënten die begin 2014 met Wim Hof, alias de Iceman, de Kilimanjaro beklommen. Maar liefst 24 van de 26 leden bereikten in 48 uur de top. Een prestatie, die  voordien als onmogelijk werd beschouwd.
Wim Hof is bekend van extreme stunts, zoals op blote voeten de marathon lopen in de poolsneeuw en anderhalf uur in een ijsbad liggen. Hij stelt dat het immuunsysteem positief is te beïnvloeden door middel van ademhaling, koude gewenning en een positieve instelling. Het Radboud UMC heeft onderzoek bij hem gedaan en de uitslag was positief.
Een fighting spirit, een vechtmentaliteit, kan het verloop van de kanker beïnvloeden. Sociale steun en de neiging tot ontkenning van de ernst van de ziekte kunnen samengaan met een gunstiger verloop, terwijl een depressieve instelling, pessimisme en neiging tot hulpeloosheid voor een ongunstiger afloop kunnen zorgen.

Het gevaar van negatief denken
    
In de jaren dertig van de vorige eeuw stemde een Indiase man in met een alternatieve executiemethode. Door zijn verwachting op deze manier aan te passen overleed de veroordeelde nog voor hem daadwerkelijk iets was aangedaan.
Een tweede voorbeeld: twee groepen astmapatiënten kregen beiden dezelfde spray toegediend. Bij de groep die verwachtte dat de spray de klachten zou verlichten bleek dit inderdaad het geval. Maar in de groep die verteld was dat de spray een irriterende stof bevatte kregen mensen binnen vijf minuten een hevige astma-aanval en hadden ze ernstig vernauwde bloedvaten.
Er zijn veel meer voorbeelden te noemen. Het is de moeite waard het decembernummer te kopen van Uitzicht 2014, een uitgave van de MMV. Daar staan veel verhalen in over het belang van positief denken.
Ik heb zelf heel veel gehad aan het boek van B. Siegel, Lessen van wonderbaarlijke patiënten.
Probeer je in je ziekteperiode te omringen met vrolijke mensen. Laat je niet beïnvloeden door de pessimisten onder ons. Ga naar vrolijke films, probeer te genieten van wat er is. En zoek de juiste boeken uit om je geest mee te verrijken. 
 
       
 

Vitaliteit en Kanker - Jantsje Dekker - Westhaven 54 - 2801 PM Gouda - Tel.: 0182-584053 - e-mail