Jantsje Dekker stelt zich voor

In 1976 kreeg ik tijdens de studie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag ook Yoga aangeboden. Ik heb daar heel veel aangehad en het heeft me enorm geholpen tijdens mijn eigen borstkanker ervaring.

Ik besloot  toen de Opleiding tot Yogadocent te volgen en daar werd wel aandacht besteed aan kanker,  maar summier.
Nu, sinds september 2014, volg ik de Opleiding ‘Yoga voor mensen bij kanker’ en heb ik al heel wat bijgeleerd. Ik wil vol vreugde en overtuiging de mensen die net te horen hebben gekregen dat ze kanker hebben, begeleiden, maar ook tijdens de reguliere behandeling, waarvan  je zo ziek kan zijn wat betreft de chemotherapie, bestraling en eventueel hormoontherapie en tijdens de herstelperiode.
Als groep geef je elkaar energie. Maar als het lichaam gereconstrueerd wordt, is het soms wel eens moeilijk in een groep te functioneren. Daarom geef ik mensen met vooral borstkanker ook individueel les. Ook als mensen een stoma hebben kunnen ze yoga doen. Yoga wordt steeds meer door artsen aangeraden en een verzekering is al zover dat  je 20 euro minder hoeft te betalen als je yoga beoefent. Artsen schrijven meer en meer yoga voor; dat is een goede ontwikkeling.
 
Methoden
Ook werk ik met Mindfulness Yoga: heel rustige bewegingen waar voelen heel centraal staat en je intuïtie wordt ontwikkeld. Daar heb ik veel aan in mijn Praktijk voor Klassieke Homeopathie: mijn gevoel staat centraal, mijn intuïtie, dan pas het cognitieve element.

Ik ben de opleiding tot Mindfulness Trainer gaan doen. Beide disciplines: Yoga en Mindfulness, helpen je om anders tegen pijn aan te kijken. In het Inloophuis in Woerden heb ik een lezing over Mindfulness mogen geven en deze is met waardering ontvangen. In januari hoop ik daar ook een Mindfulness cursus te gaan geven van acht weken. Ook heb ik mensen individueel mogen bijstaan met Mindfulness.

Mediteren heeft mij eveneens goed geholpen. Nu nog begin ik de dag met meditatie; daar voel ik me sterk door. Er is veel onderzoek naar gedaan: het is een prachtig middel tegen stress, verlaagt de bloeddruk en werkt ten goede op emoties.

Chi Neng, Qi Gong of ‘Chinese Yoga’, vooral een therapeutische methode, is de bewegingsmethode uit het verre oosten. Daarmee heb ik mijn energie, kracht en vitaliteit vermeerderd. Het zijn hele rustige, kalme bewegingen om meer energie te verzamelen en die de gehele dag te benutten. Wat ben ik blij dat ik daarmee kennis heb opgedaan. Ook deze methode is zo belangrijk juist voor kankerpatiënten. Zij is ontwikkeld door Dr. Pang Ming, juist voor zieke mensen, maar ook om te blijven beoefenen in de herstelperiode.

Graag wil ik vrouwen met bijvoorbeeld borstkanker helpen om weer vertrouwen te krijgen in het lichaam, om emoties weer te reguleren en vol vertrouwen weer het leven te gaan vieren met veel vitaliteit en kracht. Want bij alle kankers is er kans dat een goed contact met het lichaam even weg is. Daar heb ik zelf mee geworsteld.
Het is mij gelukt, waarom jou niet?Hierboven heb ik een filmpje geplaatst van een meditatie, ingesproken door Dick de Ruiter. Als we net de diagnose gehoord hebben van kanker, dan is er sprake van stress. Er is sprake van angst: hoe nu verder? Dit filmpje kun je het best elke dag beluisteren.
Jantsje Dekker

Een prachtige uitleg over zijn visie op Kanker lees je hier 
       
 

Vitaliteit en Kanker - Jantsje Dekker - Westhaven 54 - 2801 PM Gouda - Tel.: 0182-584053 - e-mail